uit: Rond de Linde van donderdag 11 januari 2024

Natuurlijk zijn we als Leergeld Nuenen trots op onze adviseur Margreet Steeghs bij het behalen van de Vrijwilligersprijs 2023. Jammer, dat ze zelf niet aanwezig kon zijn bij de prijsuitreiking, omdat ze op dat moment op vakantie was. Onze voorzitter mocht namens haar de bronzen sculptuur  in ontvangst nemen (en de cheque van € 1000,-)

uit: De Nuenense Krant van woensdag 20 december 2023

Ronde Tafel Nuenen schenkt entreekaarten schaatsbaan

Fietsend richting het centrum van Nuenen komt je ineens de geur van gebakken oliebollen tegemoet. Als je dan ineens ook ziet dat ze het ijs paleis weer aan het opbouwen zijn, weet je: het wordt winter.

Kerst en oud-en nieuwjaar komen er weer aan. Met of zonder sneeuw, met of zonder vorst kan er dan weer geschaatst worden in hartje Nuenen. Plezier voor het hele gezin. 

Dankzij de 500 kaarten, gekregen van de Ronde Tafel Nuenen, kunnen ook de kinderen, die hulp krijgen van Stichting Leergeld Nuenen, hiervan genieten. Kinderen die anders mogelijk niet mee hadden kunnen doen, omdat daar simpelweg geen geld voor is. Wij wensen iedereen veel schaatsplezier toe en danken de Nuenense Ronde Tafel voor hun gift!

uit Rond de Linde van donderdag 7 december 2023

uit  De Nuenense krant van 5 april 2023

uit: De Nuenense krant van 29 januari 2023

“Alle kinderen mogen meedoen”

Deze maand bestaat de stichting ‘Leergeld Nuenen’ 20 jaar. Dankzij deze stichting hebben veel Nuenense kinderen uit minderbedeelde gezinnen, een bijdrage gekregen zodat ze toch mee kunnen doen aan diverse activiteiten. Reden voor een gesprek met een van de vrijwillige medewerkers, actief vanaf de het begin: Jos Deckers.

Door: Ria Soetendal- van de Grint

 “Bij de viering van het 150 jarig bestaan in 1996 van de Vincentius vereniging in Tilburg” begint Jos Deckers, pastoraal werker in Nuenen te vertellen  “vroeg men een donatie om ‘kinderen uit gezinnen met een kleine beurs’ gewoon te laten meedoen in de samenleving.  Daaruit is de stichting Leergeld Tilburg ontstaan”. Eindhoven en Helmond volgden al snel dit voorbeeld. “In Nuenen was het Plusminus die zich afvroeg of dit ook in Nuenen een goed idee zou zijn”, aldus Jos Deckers, die vanaf het begin betrokken is bij de Stichting Leergeld Nuenen.  Na beraad en in overleg met de overkoepelende organisatie, zijn er vervolgens in januari 2003 twee stichtingen opgericht namelijk Stichting Plusminus en de Stichting Leergeld Nuenen.  

Plusminus en Stichting Leergeld

Plusminus is een vrijwilligersorganisatie die mensen in een financieel moeilijk situatie adviseert. Zij bezoeken de mensen thuis en maken hen bekend met de voorzieningen, zoals bv bijzondere bijstand of andere voorzieningen waar ze recht op hebben, maar dat veelal zelf niet weten. Die taak van Plusminus is intussen door de LEV-groep overgenomen.

De stichting Leergeld richt zich op de kinderen die, eveneens door de moeilijke financiële situatie thuis, niet met alles mee kunnen doen. 

Vrijwilligers

Het eerste bestuur bestond uit Henk Sitter, voorzitter, Theo Swinkels secretaris en (wijlen) Jo de Rooy penningmeester. 
“Van begin af aan” legt Jos Deckers uit  “ is er gewerkt met coördinatoren en adviseurs, allen vrijwilligers.  Deze adviseurs komen veelal uit het onderwijs of maatschappelijk werk en kennen van daaruit de problematiek goed”. 
Via huis aan huisbladen en folders van sportverenigingen probeerde de stichting bekendheid in Nuenen te krijgen.

 

Op de scholen werd getracht om vermeld te staan in het schoolblad/schoolgids. Ook  bezochten ze, om dezelfde reden,  ouderavonden.

Anonimiteit

Ouders die menen,  op grond van hun inkomen in aanmerking te komen, melden zich bij de stichting Leergeld. Eén van de adviseurs maakt daarna een afspraak bij de ouders thuis en overlegt met hen de mogelijkheden. Dit kan in de vorm van een financiële bijdrage voor de studie, maar ook de contributie voor de sportvereniging, sportkleding, dans-  of muziekles. Daarnaast kunnen ouders een beroep doen op onder andere een laptop in bruikleen of een (gebruikte) fiets. Heel belangrijk in deze is dat er altijd sprake is van anonimiteit van de aanvrager.

Giften van particulieren

Bij de start was de stichting afhankelijk van financiële steun van een Eindhovens Welzijnsfonds en de stichting Thomas Villanova. Pas toen de gemeente Nuenen extra geld kreeg voor de armoedebestrijding (de z.g. Aboutaleb-gelden) deelde de stichting Leergeld daar voor een groot deel in mee. Hierdoor kwam er meer ruimte om gezinnen te helpen.

“De bekendheid van de stichting  is na 20 jaar groot,” aldus Jos Deckers  “er komen, naast de subsidie van de gemeente, regelmatig giften van particulieren binnen en het is fijn te zien dat diverse Nuenense organisaties gul geven”.

“Inmiddels werkt de Stichting Leergeld Nuenen met 15 adviseurs en kunnen 250 kinderen, dankzij de bijdragen gewoon meedoen” zegt Jos Deckers niet zonder trots.

uit: De Nuenense krant van 9 september 2022

Uit: de Nuenense Krant van 29 juni 2022

uit: Rond de Linde van 23 juni 2022

23 juni 2022

Ook voor Oekraïense kinderen geldt:

"Alle kinderen mogen meedoen!"

Donderdag 2 juni is de eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne in Nuenen aangekomen. Voor een goede opvang is er veel werk verzet om deze mensen hier een ‘thuis’ te geven. Dit betekent ook dat de kinderen uit Oekraïne geholpen moeten gaan worden om hier mee te kunnen doen zowel op school, in sportverenigingen en andere sociale activiteiten.
Daarom bieden wij als Stichting Leergeld Nuenen alle kinderen van Oekraïense vluchtelingen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar de mogelijkheid om gebruik te maken van onze diensten zoals betalen van abonnementen van sportverenigingen, aanschaf van sportkleding, indien mogelijk zwemlessen, bruikleen van fietsen, in overleg bruikleen van laptops voor onderwijs op afstand, etc. Om dit mogelijk te maken stemmen we dit af met de locatiemanager voor de opvanglocaties in Nuenen. Maar het kan ook zijn dat er particulieren in Nuenen zijn die Oekraïense vluchtelingen in huis hebben. Aarzel dan niet om deze bij ons aan te melden. Dat kan via onze website www.leergeldnuenen.nl of per mail via leergeld@onsnet.nu

Peter Hendrickx, voorzitter Leergeld Nuenen

5 februari 2022

Is de ouderbijdrage van school vrijwillig??

Wat ouders vaak niet weten en wat scholen vaak verzwijgen, is dat sinds 2021 alle activiteiten van school voor ALLE leerlingen toegankelijk moeten zijn. Er is vaak wel een vrijwillige ouderbijdrage, maar wie niet kan betalen mag toch deelnemen aan schoolreisjes, excursies e.d. Leerlingen mogen op geen enkele wijze worden buitengesloten! En dat is precies waar Stichting Leergeld voor staat: ALLE KINDEREN MOGEN MEEDOEN.

In de NRC-krant van vrijdag 4 februari 2022 stond een heel artikel dat hieraan was gewijd.
Meer lezen? Druk dan hier.

In diezelfde krant van 23 maart 2022 stond opnieuw een artikel aan dit onderwerp gewijd.
Ook is er een publicatie van een enquête door Leergeld Nederland.