Actueel nieuws

april 2023

Inspectie: vaagheid rond ouderbijdrage

Middelbare scholen schenden massaal de wet door onduidelijk te zijn over de vrijwilligheid van ouderbijdragen. De inspectie van het Onderwijs signaleert dat in een rapport. De inspectie heeft o.m. 160 schoolgidsen geanalyseerd. Daarvan voldeed 77% niet aan de wet- en regelgeving over ouderbijdragen.

“De ouderbijdrage moet vrijwillig zijn en kinderen mogen niet worden uitgesloten van deelname”,  aldus de inspectie.

maart 2023

Symposium Stichting Leergeld Nuenen

Bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan organiseert Stichting Leergeld Nuenen samen met Kids Society Erica een Symposium: ‘ Kinderen in armoede’ op dinsdag 28 maart van 16.00 tot 18.00 uur in de Studio van John Geven, Spegelt 45 Nuenen.

Het is toch ongelooflijk dat in zo’n welvarend land als Nederland, armoede zo’n hot item moet zijn de laatste tijd. Corona, de toeslagenaffaire, energietoeslag en de toestand in de wereld hebben het veel erger gemaakt dan het al was.

Veelal zijn het de kinderen die daar de meeste last van onder vinden. Gemiddeld twee kinderen per klas groeien op in armoede.

Hoe herken je armoede? Wat zijn de signalen? Welke impact heeft armoede op de sociale, intellectuele en zelfs lichamelijke ontwikkeling van een kind?

Voor dit symposium zijn deskundige sprekers uitgenodigd:

Drs. Jodi Mak, senior onderzoeker bij het lectoraat Armoede interventies van de Hogeschool van Amsterdam zal het o.a. hebben over feiten, oorzaken en gevolgen van armoede op kinderen en gezinnen. 

Mr. dr. Gaby van den Biggelaar, directeur landelijke vereniging van Stichting Leergeld, zal ingaan op de organisatie, doelstellingen, ontwikkeling en ambities van Stichting Leergeld. 

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds, voormalig kamerlid en partijvoorzitter PvdA, geeft inzicht in de werkwijze en doelstelling van het Jeugdeducatiefonds.

 

Hopelijk bieden de sprekers inspiratie, praktische handvatten en  stof tot nadenken voor iedereen die met kinderen en onderwijs, sport of cultuur te maken heeft. 

Bestuurders, directeuren en managers waarvan hun organisatie met kinderen te maken hebben, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen om te luisteren naar sprekers en van gedachten te wisselen over dit onderwerp.

 

oktober 2022

Gift van de Rotary Club

Een gift van de Rotaryclub Nuenen n.a.v. het evenement 'Kunst met een grote T'. Dit werd gehouden op 1 en 2 oktober 2022. Als 'goede doel' werd Stichting Leergeld Nuenen uit gekozen. We kregen een cheque van € 1250,- overhandigd van de voorzitter, de heer 
D. Neerhoff. Waarvoor onze hartelijke dank!