Actueel nieuws

Anneriet ontvangt een zonnetje!!

Tijdens de adviseursvergadering van de Stichting Leergeld Nuenen,  afgelopen maandag
(17 juni), werd  coördinator Anneriet, in het zonnetje gezet. Totaal verrast nam ze van voorzitter Peter Hendrickx het bijbehorende versiersel, een gouden speld in ontvangst.
“Ik dacht dat het dit jaar niet door zou gaan (had ik begrepen), dus dit is helemaal een verrassing” was de reactie van Anneriet.

“Ik doe mijn werk voor Leergeld, samen met jullie allen al heel wat jaartjes met erg veel plezier en ik hoop dan ook nog lang door te kunnen gaan”

Zonnetjes
Het werk van Leergeld wordt mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van meer dan 1.500 vrijwilligers. Op de Landelijke Leergelddag van 1 juni zetten lokale Leergeldstichtingen een van hun vrijwilligers in het zonnetje met de uitreiking van een ‘Zonnetje’. 

High Tech Ontdekkingsroute

Zaterdag 8 juni vertrokken we om 10 uur met de bus naar Bakel. We bezochten hier de HighTech Ontdekkings Route. Er was deze dag van alles te zien, te maken en te ontdekken op het bedrijventerrein van GEA. Bij verschillende stands van bedrijven en scholen konden we activiteiten uitvoeren, zelf chips maken, lassen, een rit maken in een zelfsturende Efteling attractie, kluis open breken, zeep maken en nog veel meer. We gingen met tassen vol zelfgemaakte gadgets weer naar Nuenen. Het was een fantastische dag.

Hopelijk zijn we in 2025 weer welkom.

Schenking van Armoedefonds

Op zaterdag 1 juni 2024 was de landelijke dag van de Stichting Armoedefonds. Ook dit jaar bezochten wij deze dag. Onze coördinator Thijs mocht een cheque van € 750 in ontvangst nemen voor Leergeld Nuenen. Naast het feit dat het een leerzame dag was, zijn we ook ontzettend blij met deze bijdrage van € 750.

Kinderen van de Dassenburcht
kiezen voor Leergeld voor hun Kerstactie

Hoewel de Kerst al weer even achter ons ligt, kreeg de Stichting Leergeld Nuenen deze week toch nog een bijzonder kerstcadeau: negenhonderd euro van de Nuenense basisschool ‘de Dassenburcht’. 
Voor de Kerst hebben alle kinderen kleine kerstartikelen gemaakt van allerlei materialen. 
Op de kerstmarkt op school werden deze vervolgens voor een klein prijsje verkocht, vertelt Yvonne Boeren, eventmanager van de school. Ondanks die kleine prijzen heeft het toch een mooi bedrag opgeleverd. 
Aan de leerlingenraad is vervolgens gevraagd: ‘ Wat willen jullie met dit bedrag: iets voor de school of een goed doel ?’ Voor de school zelf waren diverse wensen, toch kozen de kinderen voor een goed doel en met name ‘dat kinderen kunnen sporten’.  Heel bijzonder vindt ook Yvonne Boeren. Gekozen is voor Stichting Leergeld Nuenen en dus voor de Nuenense kinderen.

 

Stichting Leergeld Nuenen dankt
jeugdmusical groep Kapsones!!

Jullie hebben het mede mogelijk gemaakt dat een aantal Nuenense kinderen, die normaliter niet zo snel naar een theatervoorstelling kunnen, nu genoten hebben van een heerlijke, vrolijke avond in het Klooster.
Ook de Stichting Leergeld Nuenen heeft hiertoe bijgedragen.  Onder het motto: ‘alle kinderen moeten mee kunnen doen’ ondersteunt deze stichting Nuenense kinderen uit gezinnen met een kleine beurs.

Samen met een groot aantal kinderen en hun ouders hebben deze kinderen kunnen genieten van de musical ‘Gedoe op Zabazoe’.  Een vrolijk schouwspel dat zich afspeelde op een eiland. Uiteraard was het ook spannend, maar zoals dat bij een kindervoorstelling hoort, liep alles goed af.

 

Leergeld online zichtbaar?

Op 9 maart 2024 hebben we onze 2500-ste bezoeker  sinds 2022 geboekt..

Leergeld Nuenen 'timmert aan de weg'

Enige tijd was onderstaande tekst zichtbaar op de LED-schermen aan de Europalaan en de Smits van Oyenlaan. Hoe meer bekendheid, hoe beter!

KInderfietsenplan ANWB 23-9 en 24-9

Gift van de RABO-bank

De Rabobank Nuenen wil verenigingen in Nuenen graag financieel ondersteunen.  Zij willen hun klanten laten bepalen hoe het beoogde geld verdeeld gaat worden. Verenigingen en organisaties kunnen zich inschrijven en krijgen bij de bank een ‘stembus’. 
Deze actie heeft dit jaar 790,69 opgeleverd.

Een gift ontvangen!

Op 3 juni was de landelijke dag van de Stichting Armoedefonds Hier mocht onze coördinator Anneriet een cheque in ontvangst nemen voor Leergeld Nuenen van € 1000,- Natuurlijk zijn we daar erg blij mee!!

april 2023

Inspectie: vaagheid rond ouderbijdrage

Middelbare scholen schenden massaal de wet door onduidelijk te zijn over de vrijwilligheid van ouderbijdragen. De inspectie van het Onderwijs signaleert dat in een rapport. De inspectie heeft o.m. 160 schoolgidsen geanalyseerd. Daarvan voldeed 77% niet aan de wet- en regelgeving over ouderbijdragen.

“De ouderbijdrage moet vrijwillig zijn en kinderen mogen niet worden uitgesloten van deelname”,  aldus de inspectie.

maart 2023

Symposium Stichting Leergeld Nuenen

Bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan organiseert Stichting Leergeld Nuenen samen met Kids Society Erica een Symposium: ‘ Kinderen in armoede’ op dinsdag 28 maart van 16.00 tot 18.00 uur in de Studio van John Geven, Spegelt 45 Nuenen.

Het is toch ongelooflijk dat in zo’n welvarend land als Nederland, armoede zo’n hot item moet zijn de laatste tijd. Corona, de toeslagenaffaire, energietoeslag en de toestand in de wereld hebben het veel erger gemaakt dan het al was.

Veelal zijn het de kinderen die daar de meeste last van onder vinden. Gemiddeld twee kinderen per klas groeien op in armoede.

Hoe herken je armoede? Wat zijn de signalen? Welke impact heeft armoede op de sociale, intellectuele en zelfs lichamelijke ontwikkeling van een kind?

Voor dit symposium zijn deskundige sprekers uitgenodigd:

Drs. Jodi Mak, senior onderzoeker bij het lectoraat Armoede interventies van de Hogeschool van Amsterdam zal het o.a. hebben over feiten, oorzaken en gevolgen van armoede op kinderen en gezinnen. 

Mr. dr. Gaby van den Biggelaar, directeur landelijke vereniging van Stichting Leergeld, zal ingaan op de organisatie, doelstellingen, ontwikkeling en ambities van Stichting Leergeld. 

Hans Spekman, directeur Jeugdeducatiefonds, voormalig kamerlid en partijvoorzitter PvdA, geeft inzicht in de werkwijze en doelstelling van het Jeugdeducatiefonds.

 

Hopelijk bieden de sprekers inspiratie, praktische handvatten en  stof tot nadenken voor iedereen die met kinderen en onderwijs, sport of cultuur te maken heeft. 

Bestuurders, directeuren en managers waarvan hun organisatie met kinderen te maken hebben, hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen om te luisteren naar sprekers en van gedachten te wisselen over dit onderwerp.